Monumenten op Mariënburg

Het graf van de op 30 juli 1902 omgekomen contractarbeiders is nooit meer teruggevonden. De familieleden kregen geen kans afscheid te nemen van hun dierbaren en hebben nooit geweten waar zij begraven lagen. Daarom is op 30 juli 2006  door de "Stichting Gevallen Helden 1902" op Mariënburg een monument geplaatst ter herdenking van de arbeiders die op die dag  zonder vorm van proces werden doodgeschoten.  Het terugvinden van het graf is belangrijk voor de hele Hindostaanse gemeenschap.  In 2013 is nog een uitgebreide zoektocht naar het graf gedaan door de archeoloog Benjamin Mitrasingh maar helaas ook nu zonder resultaat. Bij het  monument op Mariënburg wordt ieder jaar op 30 juli een herdenkingsplechtigheid gehouden.

 

Sinds 30 juli 2022 staat  op Mariënburg ook een kunstwerk dat de opstand van de contractarbeiders visualiseert. Ook dit kunstwerk werd geplaatst door de "Stichting Gevallen Helden 1902"

In 2010 wordt op Mariënburg ook een monument geplaatst ter herinnering aan de  Javaanse immigratie. Het monument beeldt de komst van de eerste Javanen in Suriname uit. Ook bij dit monument wordt jaarlijks een herdenking gehouden en wel op 9 augustus.