Geen stilte, maar luidop de namen noemen!
Op 30 juli 2024 organiseerde de stichting Eerherstel Mariënburgvoor een herdenking voor de contractarbeiders die omkwamen op 30 juli 1902 op Plantage Mariënburg.
Het was de 2e keer dat de 24 Hindostaanse contractarbeiders die omkwamen, omdat zij opkwamen voor hun recht op een menswaardig bestaan tijdens de militaire beschieting op 30 juli 1902 te plantage Mariënburg, in Nederland werden herdacht.
Het motto van de herdenking dit jaar was: “Geen stilte, maar luidop de namen noemen”.
De plechtige herdenking werd geopend met de Gayatri Mantra (gebed) ingeleid door de zanger en muzikant Bisoen Biharie op de harmonium met betrokkenheid van de aanwezigen. Daarna speelde Bisoen Biharie op harmonium het Surinaamse en Nederlandse volkslied, waarmee de historische band tussen beide landen nadrukkelijk voelbaar werd.
Hierna werd, volgens goed Hindoestaans gebruik ter nagedachtenis aan de slachtoffers, een dia (licht in een aardepotje) aangestoken. Dit gebeurde door de heer Srigopal (1938) die jaren in de suikerfabriek van Mariënburg heeft gewerkt.
Vervolgens werd door het aanwezige multiculturele publiek, jong en oud, veelal in het wit gekleed, een witte roos neergelegd op een geïmproviseerd monument in de zaal van de Algemene Hindoe Basisschool, terwijl bij iedere roos luidop de naam van één van de omgekomen slachtoffers werd genoemd door de dagvoorzitter.
Op die manier werd een stukje eerherstel gegeven aan de personen die omkwamen, terwijl zij niet de daders waren die de plantage directeur James Mavor hadden doodgekapt, maar enkel in verzet kwamen tegen de militairen, met als doel de gearresteerde arbeiders te bevrijden.
De namen werden bewust zonder contractnummer voorgelezen. Contractnummers geven immers aan dat de beleidsmakers de contractarbeiders als werkkrachten zagen. In de lezing van professor Chan Choenni (later in het programma) werd hier uitvoerig over verteld.
Z.E. Chandrikapersad Santokhi, President van Suriname, sprak vervolgens de aanwezigen toe middels een speciale videoboodschap. De President gaf te kennen verheugd te zijn dat Stichting Eerherstel Mariënburg de bijeenkomst had georganiseerd en aandacht vraagt voor de historie en plannen heeft om Mariënburg te helpen ontwikkelen. President Santokhi gaf aan de stichting Eerherstel Mariënburg te ondersteunen en verder uit te zoeken hoe er samen met alle betrokkenen in Suriname en de Nederlandse overheid een genoegdoening kan komen voor Mariënburg.
Prof. Chan Choennie, de adviseur van stichting Eerherstel Mariënburg, nam in een onderhoudende lezing het publiek mee in de geschiedenis van Mariënburg, met name de gebeurtenissen op 29 en 30 juli 1902.
Dhr. Ranjan Akloe, secretaris van stichting Eerherstel Mariënburg, tevens de trekker van deze bijeenkomst, begon zijn betoog met een speciaal door hem geschreven gedicht over de gebeurtenissen op 30 juli 1902.
Hij vervolgde met een pleidooi waarin hij stelde dat:
1- De zoektocht naar het massagraf hervat moet worden.
2- Indien er excuses van de Nederlandse Overheid komen, dan dit omgezet moet worden in daden, bijvoorbeeld door de inzet van het Nederlands Forensisch Instituut bij de zoektocht naar het massagraf.
3- In Den Haag een monument 1902 wordt geplaatst op het Hobbemaplein, in samenwerking met het bedrijfsleven, de gemeente en andere actoren.
(Het volledige betoog van dhr. Ranjan Akloe is elders op de website te lezen.)
Dhr. Rahied Abdoel, de ontwerper en maker van het herdenkingsmonument op Mariënburg ( dat werd onthuld in 2022) vertelde hoe hij de opdracht kreeg om het monument te ontwerpen en hoe hij geïnspireerd werd om het reliëf monument te vervaardigen. Het monument beeldt o.a. de confrontatie van de contractarbeiders op de militairen uit en de beschieting door de militairen op de contractarbeiders.
Hierna was het moment aangebroken om rechtstreeks in verbinding te komen met Mariënburg in Suriname waar op dat moment de kranslegging plaatsvond bij het herdenkingsmonument. Een uniek moment waardoor de aanwezigen in de zaal getuigen waren van de daadwerkelijke kranslegging voor de gevallenen van 30 juli 1902 op de plaats-delict in het Stafdorp Mariënburg en de Laan der Verzetsstrijders in district Commewijne, Suriname.
Juf Kavita Jewlal, directeur-bestuurder van de Algemene Hindoe Basisschool, met haar familie op vakantie in Suriname, was speciaal hiervoor van Paramaribo naar Mariënburg gereisd om de videoverbinding tot stand te brengen, zodat het publiek in de zaal dit kon zien en horen.
Het bestuur van de stichting Gevallen Helden 1902 van Paramaribo had het tijdstip van de kranslegging speciaal overlegd zodat het samen viel met het podiumprogramma van stichting Eerherstel Mariënburg in Den Haag. Voordat de pandit en een maulana (geestelijken) de bloemen legden gingen zij voor in gebed.
Dhr. Dharm Mungra, voorzitter van de stichting Gevallen Helden 1902, ging in zijn toespraak in op deze zeer trieste gebeurtenis in de geschiedenis van contactarbeiders. Het was een bijzonder ogenblik dat het publiek in de zaal deze ceremonie in Suriname live kon meemaken en ook live beelden kon zien van de vervallen gebouwen, de Stijlerij en de directeurswoning op het stafdorp van Mariënburg.
Hierna was het tijd voor een speciaal voor deze bijeenkomst gecomponeerd lied over de gebeurtenissen van 1902. Dit lied is geschreven en werd gezongen in het Sarnámi door de zanger Bisoen Biharie. Het is de bedoeling dat dit lied wordt gearrangeerd, opgenomen en er, met Nederlandse ondertiteling, een videoclip wordt gemaakt, zodra de middelen hiervoor er zijn.
Mevr. Hariette Mingoen, voorzitter van de stichting Stichji (Herdenking Javaanse Immigratie), tevens betrokken bij de stichting Eerherstel Mariënburg, droeg een tweetal gedichten op van Surianto en Robby Soekatma met het thema Javaanse contractarbeid.
Mevr. Hanna Mitra, ex-politica en docent op de Haagse Hogeschool, hield een pleidooi om het verhaal van Mariënburg op te nemen in de geschiedenisboeken van de Nederlandse scholen.
Mevr. Shanu Boedhoe, spokenword-artist, droeg een gedicht voor in het Sarnámi dat de weemoed uitstraalde van een vrouw, die haar man mist die als contractarbeider vanuit India is vertrokken naar Suriname
Mevr. Rosemary Samadhan, penningmeester van stichting Eerherstel Mariënburg vroeg allereerst een applaus voor de dagvoorzitter, mevr. Pari Akloe, die de bijeenkomst voortreffelijk leidde. Zij gaf aan dankbaar te zijn dat er ruim 250 personen gehoor hebben gegeven aan de oproep om aanwezig te zijn bij de herdenking. Dit betekent dat dit onderwerp ook aandacht heeft binnen de gemeenschap van Nederland. Vervolgens vertelde zij over het ontstaan van stichting Eerherstel Mariënburg en stelde de bestuurs- en teamleden voor. Vervolgens gaf zij een update door middel van recente foto’s via een PowerPoint presentatie en dat er gesprekken zijn gevoerd met diverse relevante stakeholders. Ze vertelde ook dat er renovatieplannen en tekeningen zijn gemaakt door een welbekende architect en hoe de stichting er nu voor staat. De stichting is nu ruim anderhalf jaar in gesprek met de autoriteiten zowel in Suriname als in Nederland. Het wordt tijd dat Stichting Eerherstel Mariënburg toestemming van de Surinaamse Overheid krijgt om door te gaan met de plannen voor Mariënburg welke de bevolking van Mariënburg als eerste ten goede moet komen. De toespraak van de President is hoopgevend! Nu nog de schriftelijke verklaring van de regering van Suriname om de vervallen directeurswoning te (her)-ontwikkelen tot een multifunctionele ruimte waar de Mariënburgers trots op kunnen zijn. Er gebeurt de laatste tijd veel op Mariënburg, er is wat gebouwd maar nu ligt het weer stil. Ten slotte doet zij een oproep aan de aanwezigen de stichting te ondersteunen en te doneren in de collectebus.
Met een korte Zumba-demonstratie werd aandacht gevraagd voor meer bewegen voor ouderen in Suriname, door ruimte te creëren in de renovatieplannen voor bijvoorbeeld een buurthuis op Mariënburg.
Dhr. Soelin Biharie van de Algemene Hindoe Basisschool kwam als laatste spreker aan het woord. Hij vertelde waarom de school, 30 jaar geleden, is opgericht, en dat er veel over de geschiedenis van Suriname wordt verteld aan de leerlingen en dat stg. Eerherstel Mariënburg altijd welkom is om haar activiteiten op de school te organiseren.
Mevr. Pari Akloe sloot de bijeenkomst af door iedereen op te roepen het contactformulier in te leveren en wenste allen een goede voortzetting van de middag en een maaltijd te nuttigen.
Na afloop werden de geofferde bloemen van het geïmproviseerde monument in de zaal gebracht naar het Hindostaans immigratie monument op het Hobbemaplein.
Het vrijwilligers team van mevr. Chamely Gharbaran heeft zorg gedragen dat een heerlijke maaltijd werd geserveerd. Ook waren er verse bollen, een traktatie van mevr. Arthi Janki en mevr. Gharbaran. De aanwezigen mochten na afloop ook een potje afrikaantjes (gele bloemen) meenemen die door deze dames ter beschikking waren gesteld.
De stichting Eerherstel Mariënburg kijkt met tevredenheid terug op deze herdenking die bezocht werd door ruim 250 bezoekers en mede dankzij vrijwilligers en grote belangstelling een succes is geworden.
Het ontvangstcomité bestond uit vrijwilligers van stichting Ouderen Aan Het Woord.
Powerpoint opzet/presentatie en fotografie was in handen van studente Ashwari Akloe. Bestuurslid Dann Karto heeft zich ook ingezet te fotograferen.
Er was een Youtube-LIVE streaming opgezet via het Youtube Kanaal van de Algemene Hindoe Basisschool. Deze streaming is nog terug te zien.
Dank aan de ouders van leerling Shaya die de te offeren rozen hebben gesponsord.
Ten slotte: Mede door de inzet van vele vrijwilligers, waaronder het personeel van de school, is deze herdenkingsbijeenkomst naar tevredenheid verlopen. Het bestuur bedankt een ieder die een bijdrage heeft geleverd aan deze zeer geslaagde herdenkingsbijeenkomst. Een speciaal woord van dank gaat naar de Gemeente Den Haag voor de verkregen subsidie bij deze activiteit in het kader van de Herdenking Koloniaal Verleden.
Door iets te herdenken, toon je medeleven en erkenning voor een gebeurtenis, ongeacht persoonlijke betrokkenheid. Herdenken creëert sociale verbondenheid en ruimte voor emoties en ontwikkeling.
Verslag van de herdenking van 30 juli 2023
STICHTING EERHERSTEL MARIËNBURG ORGANISEERT DE EERSTE HERDENKINGSBIJEENKOMST IN NEDERLAND VOOR DE OMGEKOMEN CONTRACTARBEIDERS OP PLANTAGE MARIËNBURG
Begin van een jaarlijkse traditie
Op 30 juli 2023 werd door stichting Eerherstel Mariënburg een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de gevallenen bij de bloedige onderdrukking van contractarbeiders door de Nationale militie op Plantage Mariënburg, waarbij in totaal 24 doden te betreuren waren. Zestien (16) personen vielen gelijk neer, de 8 anderen bezweken later aan hun verwondingen. De zestien doden werden vervolgens begraven in een massagraf nadat ze overgoten waren met ongebluste kalk. De plaats van het graf werd op last van de autoriteiten geheim gehouden, familie en vrienden kregen geen kans hun doden te betreuren. Het graf is tot op de dag van vandaag, ondanks enkele uitgebreide zoekacties, niet teruggevonden.
De geschiedenis van de contractarbeiders op Mariënburg, die veelal onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken, met als dieptepunt de onderdrukking van de opstand in 1902, is in Nederland, en zelfs in Suriname, nauwelijks bekend.
Op 30 juli 2023, precies op de dag, 121 jaar na dit bloedige voorval, werd dankzij het initiatief van stichting Eerherstel Mariënburg deze herdenking voor de eerste maal gehouden. Er is grote behoefte onder de Hindostaanse en Javaanse Surinamers om de gevallenen van deze opstand te herdenken, daarom heeft stichting Eerherstel Marienburg het op zich genomen deze herdenking jaarlijks te gaan organiseren.
Deze eerste herdenkingsbijeenkomst werd gehouden in de grote zaal van de Algemene Hindoe Basisschool VAHON in Den Haag. De plechtigheid begon met het aansteken van diya’s.
Bij het binnenkomen van de gasten werden er door Sjardha Ramsodit ( lid van het Team Eerherstel Mariënburg) en haar dochter Ishata 24 diya’s aangestoken ter ere van de 24 gevallenen van de opstand op een gedecoreerd met suikerriet en een door hen zelfgemaakte bloemstuk met lotusbloemen uit Suriname en Sri Lanka
Dagvoorzitter Rosita Drigpal heette namens de Stichting iedereen welkom en nodigde de ambassadeur van Suriname in Nederland, de heer Rajendre Kargi uit om de 25ste diya aan te steken ter nagedachtenis aan alle overledenen van opstanden in Suriname tijdens de contractperiode.
Aan de aanwezigen werd daarna gevraagd op te staan en 1 minuut stilte in acht te nemen, waarbij de namen van de 24 gevallenen, met hun contractnummer, op een videoscherm werd vertoond.
Nadat de laatste diya was aangestoken door de Surinaamse ambassadeur, en de 1-minuut stilte in acht was genomen, werd door Sjardha Ramsodit een passend gedicht voorgedragen in het Hindi en door haar dochter Ishata de vertaling hiervan in het Nederlands.
Het bijzondere aan dit gedicht is dat het speciaal voor deze bijeenkomst werd geschreven door Rakesh Mithaula, uit Calcutta, India. ( Zie kader voor het gedicht en vertaling). De emotie die in het gedicht te voelen is geeft aan dat de geschiedenis van de contractarbeiders ook nog steeds voortleeft in Calcutta. De haven van Calcutta was destijds de verzamelplaats van de geronselde contractarbeiders.
Ranjan Akloe, secretaris van de stichting Eerherstel Marienburg en tevens de trekker van deze herdenkingsbijeenkomst, droeg een gedicht in het Nederlands voor met als thema “de werkers op de suikervelden zijn de echte helden”. ( Zie kader voor het gedicht). Ranjan Akloe benoemde en bracht ook een hulde uit aan wijlen Benjamin Mitrasing , archeoloog en cultuurkenner, die zich bijzonder heeft ingespannen om naar het massagraf te zoeken. Akloe hoopt dat het stokje van Mitrasingh door iemand wordt overgenomen.
Na het ceremoniële gedeelte hield professor Chan Choenni een interessante lezing waarin hij o.a. uitvoerig in ging op de erbarmelijke omstandigheden waaronder de opstand en onderdrukking in 1902 heeft plaatsgevonden op plantage Marienburg.
Rosemary Samadhan, geboren en getogen Mariënburger, penningmeester van de stichting Eerherstel Mariënburg , vertelde door middel van foto’s over de bloeiende periode van Mariënberg, de gezelligheid, de saamhorigheid en het respect dat men voor elkaar had. Kortom hoe het leven op Marienburg was in haar jeugdjaren. Er was herkenning/instemming vanuit de zaal bij het zien van de foto’s en het horen van de verhalen. In grote lijnen gaf zij aan wat de doelstelling is van onze Stichting en hoe wij ons de komende periode willen gaan profileren. Daarbij deed zij een beroep aan de aanwezigen om mee te doen, mee te denken en vooral met ideeën te komen. Bezoek onze website voor meer in formatie gaf ze mee aan de toehoorders!
Op verzoek van de dagvoorzitter Rosita Drigpal stelde Rosemary het Team Eerherstel Marienburg (Team EM) voor aan het publiek (alle teamleden werden naar voren geroepen, helaas was de voorzitter van de Stichting, Har van Fulpen verhinderd)
Chiquita Ramautar, lid Team EM was bereid enige informatie te verstrekken over haar onderzoek naar de eigendomspercelen van de bewoners van Marienburg. Zij heeft toegezegd ons hierover nader te informeren.
Hariette Mingoen, voorzitter van de stichting Stichji en lid Team EM, hield een bespreking van het boek ”Leven en werken op suikerplantage Marienburg”, van schrijver Har van Fulpen, waarin de verhalen van ex-contractarbeiders worden verteld en ook de opstand van 1902 uitgebreid beschreven is.
Na het formele gedeelte kreeg lid Team EM Jay Pahladsingh het woord en kondigde de baitak Ghana groep aan die belangeloos het culturele deel van deze middag invulling gaf. Er was naast Hindostaanse muziek, ook een voortreffelijk Hindostaans buffet dat werd verzorgd door de vrijwilligers van Vahon. Het bijzondere aan deze buffet was dat het bestond uit rijst, gele erwten(dál) , kousenband aardappel, chutney van tomaten en lemmetje. Als "frisdrank" was er lemmetjes zuurwater, precies zoals de contractarbeiders dat toen gewend waren te eten en drinken.
Er werd ook suikerriet uit Sri Lanka geserveerd. De ruim 60 genodigden konden netwerken en napraten tot 18 uur.
De stichting Eerherstel Marienburg kijkt tevreden terug op een zeer geslaagde herdenkingsbijeenkomst. Met dank aan alle vrijwilligers en de dagvoorzitter!
Het mag vermeld worden dat de President van de Republiek Suriname van onze activiteit op de hoogte is en alle medewerking heeft toegezegd bij de realisatieplannen van Eerherstel Marienburg.
Stichting Eerherstel heeft zich ten doel gesteld deze herdenkingsbijeenkomst jaarlijks te organiseren.
De namen van de gevallen contractarbeiders op 30 juli 1902
Sjardha Ramsodit en haar dochter steken de 24 diyas aan
Ambassadeur Khargi steekt symbolisch de 25e diya aan
Kaise bhule unko
Kaise bhule unko
jinki jaano ki qurbani ho
Rota hai dil jar jar agar abhi bhi sunani ho
thhe wo Hindustani
thhe wo Hindustani
jinse hai wajud hamara
Gunje Har juban pe apne purkho ki kahani ho
Rakesh Mithaulia (dichter/schrijver), Kolkata, India
Vertaling ( door Ishata Rostamkhan)
Hoe kunnen wij hen vergeten die hun leven hebben opgeofferd.
Terwijl we luisteren naar hun verdriet huilt ons hart.
Zij waren de Hindostanen, waar ons bestaan vandaan komt.
Het verhaal van onze voorouders zou bij ieder bekend moeten zijn.
Ranjan Akloe draagt zijn gedicht voor
30 juli 1902
Hard werk, lage lonen.
“Kom niet aan onze vrouwen anders zal je het berouwen!"
De maat was vol
Massa Mewa maakte het te dol
Ze maakten hem af
Het ruis op Mariënburg hield het bewind in zijn wurg
Gezamenlijk verzet
Kogels kwamen aan zet
Als beesten gedumpt in één graf
Bewakers van normen en waarden
Met houwers en zwaarden
Onze voorvaderen, de bewerkers van de rijst- en rietvelden
Díé zijn de helden…
Ranjan Akloe
Hier vindt u een fotoreportage over de herdenkingsbijeenkomst.
Op 1 augustus verscheen een verslag van de bijeenkomst in Dagblad Suriname