Starnieuws 1 augustus 2023

Herdenking in Den Haag van Nederlands bloedbad op Surinaamse plantage Mariënburg

Op zondag 30 juli werd het bloedbad herdacht dat werd aangericht door Nederlandse militairen in opdracht van de Nederlandse koloniale autoriteiten in Suriname. De Herdenking in Den Haag vond plaats in de aula van de Algemene Hindoe Basisschool georganiseerd door de Stichting Eerherstel Mariënburg

 

Dagblad Suriname 28 juli 2023

Herdenking van bloedbad in 1902 op Surinaamse plantage Mariënburg

Op zondag 30 juli 2023 zal de stichting Eerherstel Mariënburg het bloedbad herdenken dat werd aangericht door Nederlandse militairen in opdracht van de Nederlandse koloniale autoriteiten in Suriname. Dit bloedbad werd aangericht op woensdag 30 juli 1902 onder Hindostaanse contractarbeiders.

 

Dagblad Suriname 29 juli 2022

Nieuw kunstwerk moet 1902 drama Mariënburg visualiseren

Op 30 juli 2022 wordt door de Stichting Gevallen Helden op Mariënburg een monument geplaatst ter herdenking van de dramatische gebeurtenis op 30 juli 1902 waarbij contractarbeiders die in verzet kwamen tegen onderdrukking, uitbuiting en exploitatie op meedogenloze wijze door het koloniaal leger werden doodgeschoten.

 

Hindorama 28 juli 2022

De Hindostaanse opstand op Mariënburg in 1902 - Prof. Chan Choenni

Op 30 juli 2022 is het precies 120 jaar geleden dat de grote opstand van Hindostanen op plantage Mariënburg met veel bloed­vergieten werd neer­ge­sla­gen. Op woensdagochtend 30 juli 1902 hadden Hindo­staanse opstandelingen de vrijlating geëist van de veertien vermeende schuldigen die op dinsdag 29 juli 1902 de plantagedirecteur James Mavor met houwers (kapmessen) hadden ‘doodgekapt’.

 

Dagblad Suriname 13 augustus 2022

Eerherstel Mariënburg en een slavernijmuseum in Suriname nodig

Er is niet alleen een slavernijmuseum in Nederland nodig, maar ook in Suriname. En er is eerherstel nodig voor de contractarbeiders die op Plantage Mariënburg door Nederlandse militie zonder vorm van proces werden doorgeschoten stelt Professor Chan Choenni.


Dagblad Suriname 14 augustus 2022

Delegatie Tweede Kamer bezoekt Monument Gevallen Helden in Marienburg 

Een delegatie van de Tweede Kamer heeft tijdens hun werkbezoek aan Suriname ook een bezoek gebracht aan het monument van de Gevallen Helden 1902 te Mariënburg.

 

Hindorama  5 mei 2023

Plantage Mariënburg als blijvend symbool van de immigratie van contractarbeiders

Het fabriekscomplex van de suikeronderneming Mariënburg  van de Nederlandsche Handel-Maatschappij verkeert in verregaande staat van verval. De  fabrieksgebouwen en de woningen dienen behouden te blijven als cultureel en industrieel erfgoed

 

Dagblad Suriname 28 september 2020

Vandalen slopen ruïnes Mariënburg

Onbekende in  Commewijne slopen de ruïnes van oud plantage Mariënburg.  Het lood en ijzer wordt gesneden en weggedragen. Buurtbewoners en lokale gidsen trekken aan de bel. De plek is bijzonder populair onder toeristen omdat ze ongeveer een beeld geven hoe Mariënburg er vroeger heeft uitgezien.

Parbode 1 augustus 2012

Mariënburg toen & nu

Een vervallen gebouw waarlangs een wildernis zich optrekt.  De fabriek verkeert dan wel in een erg verloederde staat. toch is het domein een toeristische bezoekplaats. signaleert de Parbode al in dit artikel uit 2012. 

 

Parbode 25 juli 2010
Gepensioneerden Mariënburg

De gepensioneerde contractarbeiders  van Mariënburg zijn uiteindelijk door iedereen in de steek gelaten.  Na het zoet werd het alleen maar zuur.